Drenaj Uygulamaları
Drenaj, binaların su tahliyeleri yoluyla gelen yağış sularının yapı temeline ulaşmadan tekrar binadan uzaklaştırılmasını sağlamak için yapılan veya yer altı sularının yapılara zarar vermesini önlemek amacıyla kurulan su yalıtımı sistemidir. Yani drenajlar, yapıların zeminine su ve nemin zarar vermesini önlemek amacıyla yapılan bir tahliye yoludur.
Bu sular bina zemininden uzak tutulamadığı takdirde durağan sular zarar vermeye başlayacaktır. Yani hidrostatik basınçlar.
Bu durağan sular, su yalıtımıyla ilgili yazmış olduğumuz makalede ki gibi kimyasal çözünmelere sebep olacaktır. Böyle bir tehlikeyi binanızın temeline yaklaştırmayı kimse istemeyecektir.
Drenajın bina çevresinde iki çeşit uygulaması vardır. Buna iç ve dış drenajlar diyebiliriz.
Dış drenaj
Yapıların dış cephelerinden biraz uzakta kalan ve kanallar açılarak suların tahliye edilmesi yöntemidir.
İç drenaj
Dış drenajın yapılması mümkün olmadığı durumlarda binaların bodrumlarında yapılan drenaj uygulamasıdır. Bodrumun merkezi noktasında iki metrelik derinlikte açılan kuyu şeklinde uygulamaları görülür. Bu kuyulara biriken sular belli yüksekliklere ulaştığında su motorları aracılığıyla suların akıp gidebileceği bir yere tahliye edilir.
Bunların dışında aşağıda ki gibi yerine göre drenaj çalışmaları vardır.
Yer drenajı
Bir zemin oluğu ve drenaj kanalı, atık suyu zeminlerden drenaj borusuna yönlendirerek insanlar için güvenli olmasını sağlar ve yapılara zarar vermez. Kurulum yeri, örneğin büyük bir yemek mutfağı olursa, drenaj için hangi oluk veya kanal çeşidinin seçilmesi gerektiği öncelikli olarak belirlenmektedir. Türlerine bağlı olarak farklı eklerle birleştirilebilirler. Dökme demir, paslanmaz çelik ve plastikten yapılmış oluklar kullanılabilir. Tasarımlarında en önemli faktörler şunlardır:
- Atık su miktarı
- Izgaranın yük kapasitesi
- Suyun akış direnci
- Su yalıtımı
- Yangından korunma
- Hijyenik özellikler
Banyo drenajı
Çatı drenajı
Düz çatıların birçok yönden avantajı vardır; ancak tasarımla iligili bazı zorluklarla karşı karşıya gelinebilmektedir.
Güvenlik, yangından korunma ve dolayısıyla çatı drenajı konusu, tasarım ve inşaatta en önemli önceliklerdir.
Balkon/teras drenajı
Konut için cephe drenajı, balkon drenajı ve teras drenajı tasarımı ve yapımı, mimarlar ve tesisatçılar tarafından çok yüksek derecede bireysel uyarlama ve tasarım gerektirir. Bu alanlar havanın etkilerinden kalıcı olarak korunmalıdır.
Boru sistemleri
Çatıların drene edildiği her yerde oldukça sağlam malzemelerden yapılmış boru sistemleri kullanılır. Güvenilir atık su drenajının temelini oluştururlar.
Duvar koruması
Duvara su girişini ve diğer işleme alanlarına sızıntıyı ortadan kaldıran çeşitli duvar koruması ürünleri suyun zararlarından pratik bir şekilde çözüm sağlayabilir.